Εξορμήσεις

Ο Κοσμάς με τους παραδοσιακούς πέτρινους ξενώνες του, είναι το ιδανικό μέρος για διαμονή γιατί εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι, ησυχία και παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.

Το χωριό έχει το προνόμιο πως βρίσκεται στα όρια Αρκαδίας και Λακωνίας ενώνοντας οδικώς τους δύο νομούς δια μέσω Πάρνωνα, και έτσι αποτελεί κομβικό σημείο για τις μονοήμερες αποδράσεις σας στην Πελοπόννησο, και τα κοντινά νησιά όπως τα Κήθυρα και η Ελαφόνησος.

Εξορμήσεις γύρω από το χωριό:

Οι εξορμήσεις μέσα σε έλατα είναι ενδιαφέρουσες, γύρω στις κορυφές του Πάρνωνα (1600 μ.) με τα θαυμάσια κυκλάμινα.

Περιοχές που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης:
Το δάσος των καστανιών, τη "ρεματιά των αηδονιών" στον Αϊ Γιάννη, το φαράγγι του Αϊ Γιώργη του Δρομέα, τη χαράδρα της "Κοσμίτικης λεβεντιάς" για να δει τον τόπο της μάχης του Φεστούτσιου (1943). Το οροπέδιο "Μαζαράκι", όπου έγιναν οι πρώτες ρίψεις όπλων από τους Άγγλους για τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής (Πάσχα 1943). Μπορεί κάποιος να διασχίσει μέσα από τον δασικό δρόμο τον Πάρνωνα από τον Κοσμά ως τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Εκδρομές μπορεί να κάνει στα διπλανά χωριά της Κυνουρίας, Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι σε μία διαδρομή μέσα στα Έλατα, με μοναδικές φυσικές ομορφιές και παραδοσιακές πηγές με πεντακάθαρα νερά.

Ακόμα στην κορυφή "Μπερκιά" υπάρχει βάραθρο που οδηγεί κατά την παράδοση στη Σκάλα Λακωνίας. Μέσα στο χωριό υπάρχει σπήλαιο με σταλαχτίτες με πολύ ενδιαφέρον, και σε μια πλαγιά προς την κορυφή "Μαδαρή" παλιό "ασκητάριο".

Αποδράσεις:

Ο Κοσμάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για πάσης φύσεως αποδράσεις σε Αρκαδία και Λακωνία.

Βυζαντινό Κάστρο Γερακίου

Σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τον Κοσμά βρίσκεται το Γεράκι Λακωνίας με ιστορικό βίο 2.500 ετών όπου μπορείτε να επισκεφτείτε 30 βυζαντινούς ναούς του (12ου-15ου αιώνα) με τις σπάνιες τοιχογραφίες τους, καθώς και το κάστρο.

Το στρατηγικής σημασίας για εκείνη την εποχή κάστρο χτίστηκε το 1209 επί Φραγκοκρατίας, στην κορυφή επιμήκους λόφου του Πάρνωνα στα ανατολικά του σημερινού οικισμού, από το Γάλλο βαρόνο Γκι Ντε Ντιβελέ. Γύρω και μέσα στο Κάστρο σώζονται πολυάριθμα σπίτια, ναοί και παρεκκλήσια, που μαρτυρούν πως η κατοίκηση υπήρξε έντονη στα υστεροβυζαντινά χρόνια (13ος – 15ος αι.)

Από τις βυζαντινές εκκλησίες του κάστρου ξεχωρίζουν ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής (15ος αι.), και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (11ος αι.), με ενδιαφέροντα ευρήματα και τοιχογραφίες.

Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Σε μια απότομη χαράδρα πάνω από τον ποταμό Ευρώτα, στην Τοπική Κοινότητα του Βρονταμά (21 χλμ. από τον Κοσμά), βρίσκεται το μνημείο του Παλαιομονάστηρου. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό του 12ου αιώνα, ακανόνιστα χτισμένου, που η οχυρωματική του θέση το προστάτευε από εξωτερικές επιθέσεις. Πάνω από 80 τοιχογραφίες κοσμούν το ναό, ζωγραφισμένες κατά διαφορετικές περιόδους.

Αποτέλεσε καταφύγιο για τους μαρτυρικούς εκείνους Βρονταμίτες οι οποίοι κρύβονταν εκεί για πολλές μέρες, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου του 1825, σ’ αυτήν την εκκλησία, τα στρατεύματά του Ιμπραήμ Πασά τους έκαψαν ζωντανούς.

Λεωνίδιο

30 χιλιόμετρα από τον Κοσμά βρίσκεται το παραδοσιακό Λεωνίδιο, με τα γραφικά σοκάκια του, την φημισμένη μελιτζάνα, τις πεντακάθαρες και ήσυχες παραλίες της Πλάκας και των Πούληθρων. Το Λεωνίδιο είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορία και αναρρίχηση.

Τζίντζινα Λακωνίας

Στην καρδιά του Πάρνωνα και σε απόσταση 46 χιλιομέτρων από τον Κοσμά βρίσκεται το πανέμορφο χωριό Τζίντζινα ή αλλιώς Πολύδροσο, όπου ορθώνεται σ’ ένα υψόμετρο 1.100 μέτρων και είναι γνωστό, μεταξύ άλλων, και για τα χαραγμένα μονοπάτια του. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια στις μύτες των τριών λόφων του χωριού, τα πέτρινα βυζαντινά εκκλησάκια και τα τρεχούμενα νερά των εννέα πηγών που αναβλύζουν στην ευρύτερη περιοχή. Να σημειώσουμε πως στον Πάρνωνα υπάρχουν περισσότεροι από 15 τύποι οικοτόπων και ουκ ολίγα σπάνια φυτά και λουλούδια.

Τυρός Αρκαδίας

Μία από τις πιο ποιοτικές θαλάσσιες αποδράσεις, 49 χιλιόμετρα απόσταση από τον Κοσμά και 19χλμ. από το Λεωνίδιο. Ότι πρέπει για βουτιές, ψαράκι και καταδύσεις.

Καστάνιτσα Αρκαδίας

55 χιλιόμετρα από τον Κοσμά βρίσκεται το χωριό Καστάνιτσα, ένας από τους πιο ωραίους διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου, γνωστό και για την ετήσια γιορτή καστάνου που διοργανώνει κάθε Οκτώβρη.

Καστροπολιτεία Μυστρά

Σε απόσταση 57 χιλιομέτρων από τον Κοσμά βρίσκεται η Σπάρτη και το βυζαντινή κάστροπολιτεία του Μυστρά.

Υδροβιότοπος Μουστού

74 χιλιόμετρα απόσταση από τον Κοσμά και κοντά στο Παράλιο Άστρος βρίσκεται ο υγρότοπος Μουστού. Τόσο η χλωρίδα (βούρλα, καλάμια, ψαθιά κλπ) όσο και η πανίδα (ψάρια, χέλια, υδρόβια πουλιά κλπ) είναι πλούσια στην περιοχή. Πέρα από τους μόνιμους κατοίκους της λίμνης, κάθε χρόνο ξεχειμωνιάζουν πλήθος υδρόβιων πουλιών (κύκνοι, ερωδιοί, αγριόπαπιες κλπ) απολαμβάνοντας τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Μονεμβασιά

Η παραθαλάσσια καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς βρίσκεται σε απόσταση 77 χιλιομέτρων από τον Κοσμά, ενώ λίγο πιο νότια υπάρχει το απολιθωμένο δάσος, το σπήλαιο της Καστανιάς (Σπηλιά της Μέλισσας) και η Νεάπολη που αποτελεί την "πύλη" για να επισκεφθείτε, την όμορφη Ελαφόννησο και τα μαγευτικά Κύθηρα.

Λακωνική Μάνη

Ένα οδοιπορικό στη Μάνη είναι αξία ανεκτίμητη. Η διαδρομή Αρεόπολη – Γερολιμένας – Ταίναρο είναι μια από τις δημοφιλέστερες και ωραιότερες διαδρομές της Πελοποννήσου καθώς διασχίζει όλη την Μέσα Μάνη. Εκτός από τα πολλά παραδοσιακά μανιάτικα χωριά που κρύβονται στους απέραντους ελαιώνες και τις φραγκοσυκιές, στην διαδρομή θα συναντήσετε τα διάσημα σπήλαια Διρού, ένα από τα ομορφότερα λιμανάκια της Ελλάδας, τον Γερολιμένα, και θα καταλήξετε στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, το ακρωτήριο Ταίναρο. Από τον Κοσμά η Αρεόπολη είναι 79 χιλιόμετρα, ενώ στη διαδρομή θα συναντήσετε το γραφικό Γύθειο και τα διάσημα Σπήλαια Διρού.